Passa al contingut principal

"Com fer documentals". Conversa amb Ivan Zahínos a partir de "Maldita"

Ivan Zahínos és el coordinador de relacions internacionals de Medicus Mundi Mediterrània. La seva feina principal és treballar per la salut pública a països com Mozambic, Equador o Bòsnia, però hi ha un 10% del seu temps, explica, que el dedica a conscienciar persones a través de relats audiovisuals. Ja fa anys que ha fet equip amb Raúl de la Fuente i la productora Kanaki Films, amb qui ha produit Woman (2019) i, ara, Maldita (2021).

La voluntat de fer intercanvis creatius va animar Traça a convidar-lo a presentar el documental Maldita, del que és autor de la idea i el guió, a l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Can Mas, tot aprofitant que aquest trimestre estan realitzant un taller sobre la creació de documentals. La trobada amb quasi un centenar d'alumnes de l'institut va ser el passat 10 de febrer, en el Teatre Auditori del Mercat Vell.

Ivan Zahínos va compartir amb l’alumnat del Can Mas la seva manera d’entendre els documentals. Va explicar el procés de creació de “Maldita (Love song to Sarajevo)”, les raons per prendre algunes decisions (blanc i negre, ús d’imatges de la guerra a Sarajevo, gravació en espais religiosos) i les idees que vol transmetre (passió per la música, mostrar la diversitat, creat ponts culturals, religiosos, lingüístics). Els va animar a buscar temes que els hi facin passar-s’ho bé i els va explicar la seva experiència com a creador de materials audiovisuals. Zahínos va indicar que “de vegades amb un documental com Maldita, que dura 27 minuts, pots commoure més les persones sobre temes socials que amb un informe de 300 pàgines que costa molt que algú el llegeixi. Amb els documentals arribem al cor de les persones”.

El documental Maldita es va estrenar el passat mes de novembre a Barcelona i prepara la seva difusió a centres d'ensenyament. L'equip de Medicus Mundi ha preparat una guia didàctica per poder treballar els diferents aspectes que planteja el documental.

L'ONG explica que " ni el pes de les armes, ni els embats de la història, ni l'envidia d'aquells que volen un mon 'monotemàtic" han aconseguit acabar amb Sarajevo que, avui dia, resorgeix amb més força que mai. Božo Vrećo, el més revolucionari dels artistes dels Balcans, narra a la perfecció l'ànima de la ciutat i amb la seva actitud desacomplexada, construeix ponts entre passat i present, entre homes i dones, entre orígens i regions. 'Maldita, a Love song to Sarajevo' és un cant a la vida i a la història d'amor entre dues ciutats: Sarajevo i Barcelona, que van saber trobar-se en moments difícils per no dir-se adéu mai".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONVOCATÒRIA PER A UNA EXPOSICIÓ COL·LECTIVA EN EL MARC DEL DIA DE LA DONA 2023

TRAÇA i el Comitè de Dones de Ripollet convoquen artistes del Vallès Occidental a presentar obres per realitzar una exposició que parteixi d’una mirada feminista i que tracti temes com la violència de gènere i la reivindicació dels drets de les dones i d’altres col·lectius. Les obres dels i les artistes que es presentin a la convocatòria i que siguin seleccionades seran exhibides en una exposició col·lectiva en el Centre Cultural de Ripollet durant el mes de març de 2023, en el marc de les activitats organitzades amb motiu del Dia de la Dona. BASES S’acceptaran propostes artístiques de totes les tècniques plàstiques i visuals. Participants : Artistes majors de 18 anys, amb residència al Vallès. Temàtica: Ha de reivindicar els drets de les dones i altres col·lectius i/o denunciar la violència de gènere.  Jurat: Format per professionals del món de la cultura i les arts plàstiques i visuals de la comarca.  Terminis: Presentació de projectes: del 25 de novembre al 4 de febrer de ...

TRAÇAR-SE. Un projecte per definir-nos i explicar-nos

La incorporació de TRAÇA al projecte Populus Labora (Twitter i Instagram @populuslabora) ens ha permès iniciar diferents accions que tenen l'objectiu de compartir projectes culturals que siguin motor de transformació social a Ripollet. Des de novembre, compartim temps per preguntar-nos i reprondre'ns a qüestions com T'agrada compartir el teu temps amb gent creativa per a conviure, fer i pensar juntes? Vols que passin coses a Ripollet? Vols conèixer i millorar el sector cultural? Creus en la cultura com a generadora de cures, relacions i de suport, juntament amb altres sectors i comunitats de la ciutat? Com pot Traçar-se participar en la construcció col·lectiva del desenvolupament cultural, educatiu, ecològic i socioeconòmic de Ripollet? En aquest camí ens acompanyen el mediador cultural José Antonio Delgado i l'artista visual Nora Ancarola. Les primeres accions sorgides d'aquestes trobades es presentaran al mes de gener. Si voleu afegir-vos a les trobades, envieu...

PARTICIPANTS A GRAU 0

La residència Grau 0 relaciona grups de joves de Ripollet amb interessos artístics amb artistes de llarga trajectòria a Catalunya. Durant cinc dies, treballaran plegats per fer un recorregut per Ripollet i una proposta artística que respongui a aquest projecte de transformació social a través de la creació. Si en voleu saber més: Nora Ancarola.   http://www.noraancarola.com/NORA/p/1/3/0/BIOGRAFIA Juan Antonio Cerezuela. http://www.juanantoniocerezuela.com/cv/ José Antonio Delgado. @j.antoniodelgadogarcia Benja Villegas. https://www.bandaaparteeditores.com/benja-villegas Uncommon. @uncommon_oficial @joeeelvvo @rosdanrap @mikid_mkd_ Alumnat de 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat i equip docent de les assignatures de Problemàtiques socials i l'optativa de Visual i plàstica de l'INS Lluís Companys : http://www.institutlluiscompanys.org/    @insllcompanys (Instagram i Facebook), @bibllcompanys (Instagram i X)   Aquests dies també ens acompanyarà el diàleg artístic entre...